ЗАХИСТ СОЇ ВІД «А» ДО «Я» - ПІДСУМКИ ВЕБІНАРУ 06.04.2021

Соя –  добре відома та популярна в Україні культура. Проте отримати високі врожаї і, головне, достойні прибутки –  справа, що потребує знань та зусиль.

Саме тому в рамках підготовки до посівної 2021 року компанія «Самміт-Агро Юкрейн» 6 квітня зібрала українських агрономів та фермерів, що вирощують сою, на он-лайн конференції «ЗАХИСТ СОЇ ВІД «А» ДО «Я», аби підготуватися до сезону й озброїтися цінними знаннями щодо передових методів захисту культури.

Розпочали традиційно з гербіцидного захисту. Як відомо, високий рівень забур’яненості полів сої на початкових етапах вегетації може призвести в подальшому до втрат врожаю на рівні 30-50%.

Технічний експерт Західного регіону «Самміт-Агро Юкрейн» Ігор Лушпанов представив гостям вебінару оптимальну схему захисту сої, що починається, звичайно ж, з надійного досходового контролю бур’янів. Не слід забувати і про підготовку поля після збору попередника. Для цього ідеально підійде гербіцид БАРКЛЕЙ ГАЛЛАП на основі гліфосату.

Безперечною гордістю «Самміт-Агро Юкрейн» в області захисту сої від злісних дводольних бур’янів є унікальний супер-дієвий японський гербіцид ПЛЕДЖ, котрий широко застосовується для захисту полів сої у багатьох європейських країнах.

І в Україні, завдяки своїй потужній дії на бур’яни, в т.ч. такі важко контрольовані, як амброзія полинолиста, лобода, дурман, нетреба, паслін чорний та багато інших, препарат набуває все більшої популярності. Експерт радить застосовувати норму препарату 0,1-0,12 кг/га. Крім того, препарат не проявляє негативної дії на культуру. Навіть на перекриттях, або якщо випадково була проведена повторна обробка (тобто за подвійної норми), соя малочутлива до дії гербіциду ПЛЕДЖ і на практиці жодних симптомів фітотоксичності чи негативного впливу на урожай не зафіксовано.


Аби гербіцид працював на повну потужність не слід забувати про спеціально розроблений для спільного застосування з ґрунтовими гербіцидами ад’ювант РОУБЕК. Застосування такої бакової суміші забезпечить рівномірність покриття поверхні, подовження дії ефективності гербіциду, підсилення дії гербіциду на бур’яни.

Спеціаліст наголосив, що особливістю ПЛЕДЖ є те, що після обробок, можуть накопичуватися залишки гербіциду на внутрішніх робочих поверхнях обприскувача.  Тому після його використання слід подбати про чистоту обладнання, адже залишки продукту в ньому можуть пошкодити чутливі культури при наступних обробках.

З 2021 року в Україні доступний спеціальний засіб для ефективного та безпечного очищення обладнання для обприскування від залишків пестицидів й інших забруднювачів – СЕНДАЙ.

Крім того, гостям нагадали й про інші дієві продукти гербіцидної дії, такі як БАМБУ, ДІКАФЛОР, ІМАМЕКС та представили новинку проти злакових бур’янів – вдосконалену формуляцію добре відомого японського грамініциду ТАРГА СУПЕР – препарат ТАРГА МАКС!

Наступний блок – хвороби сої та методи їх контролю – представив гостям Технічний експерт Центрального регіону Андрій Мельничук.

Розпочав свою доповідь спеціаліст з такого методу запобігання розвитку небезпечних хвороб сої, як протруювання насіння.

Для комплексного захисту від хвороб експерт рекомендував протруйник ФУНАБЕН Т у нормі 2,5-3,0 л/т, а для покращення схожості, енергії проростання та кращого розвитку кореневої системи варто додати ще й інноваційний біостимулянт АМАЛГЕРОЛ (2,0 л/т). Крім ефективного контролю грибкових хвороб, ФУНАБЕН-Т суттєво обмежує розвиток бактеріальних хвороб у нормі 3,5 л/т насіння.

Далі розглянули найнебезпечніші хвороби сої, серед яких септоріоз, біла гниль, церкоспороз, іржа, аскохітоз, пероноспороз та інші.

Без зволікань перейшли до рішень.

Експерт презентував гостям вже добрі відомі фунгіциди ГЛОРІ, ЯМАТО, а також представив новинку 2021 року – препарат ЗЕПАН, котрий у своєму складі має три різних за спектром дії діючих речовини, завдяки чому відмінно контролює комплекс хвороб на сої, в т.ч. таку небезпечну, як пероноспороз.

Останній блок – шкідники.

Анатолій Гусак, керівник Північного регіону «Самміт-Агро Юкрейн», наголосив, що найнебезпечнішими шкідниками, котрі регулярно атакують посіви сої, та від яких в економічному сенсі потерпають фермери є кліщі.

Експерт презентував універсальне рішення – суміш препаратів НІССОРАН+БАЛАЗО+СКАБА. Дане рішення дозволить проконтролювати кліща на всіх стадіях розвитку.

Також, Анатолій підкреслив, що в портфоліо компанії є інноваційний продукт, дія якого базується виключно на фізичному впливі на дрібних шкідників. Це – СІЛКЕР. Застосування препарату є альтернативою хімічним засобам захисту, але ефективність проти рухомих форм кліща при цьому навіть перевищує рівень контролю традиційними акарицидами та не призводить до виникнення резистентності.  

По завершенню заходу гостей традиційно чекала «Соєва вікторина» з цінними призами для найуважніших глядачів.

Бажаєте дізнатись більше?

Дивіться запис вебінару на нашому You-Tube каналі: https://is.gd/CmYioN